Indische en Molukse Zaken
Niet alleen religieuzige aangelegenheden, ook Indische en Molukse Zaken reken ik tot mijn domein van geestdriftigheid. Ze lopen als een rode draad door mijn leven en werk. Dit is waar ik de afgelopen jaren mee bezig was:
KNIL-ornamenten
De graven van de KNIL-militairen kregen op 22 maart 2025 eindelijk een prachtig natuurstenen ornament. Er is gekozen voor een afbeelding van de parang salawaku. De parang salawaku is een eeuwenoud wapen en schild dat de Alfoeren/Alifuren – de oorspronkelijke bewoners van de Molukse eilanden – gebruikten in hun verzet tegen de VOC. Vandaag de dag wordt de parang salawaku volop gebruikt voor culturele en rituele aangelegenheden, zowel in Nederlands als op de Molukken.
Herdenkingsdag
Met steun en medewerking vanuit de hele gemeenschap hebben we de Herdenking 60 jaar Molukkers in Doesburg georganiseerd (2022). Mooie aftermovie gemaakt door Lynn Overkamp.
Processie
Voor het eerst lopen nazaten van de 1e generatie KNIL-militairen gezamenlijk en in processie naar de begraafplaats om hun voorouders te eren. Een unieke gebeurtenis (2022).
Foto-expositie Molukse Geliefden
Indrukwekkende expositie waarbij foto’s van dierbare overledenen uit de Molukse gemeenschap samen in de Martinikerk hingen. Foto-expositie Molukse Geliefden (2022).
Carrilon Molukse wijsjes
We wilden graag het traditionele liedje ‘beta berlajar jauh’ door Doesburg horen galmen. En dat gebeurde. De beiaardier speelde een uur lang Molukse traditionals. Klonk zo: Molukse wijsjes op het orgel van de Martinikerk (2022).
Graven KNIL-militairen
Doel: een behoudenswaardige status voor de graven van de 1e generatie Molukse ex KNIL-militairen en hun partners. Dat doel is behaald. De Gelderlander schreef er over. Het ontwerp voor het ornament is in de maak (2021).
Oprichting Molukse stichting
Samen met Ramiro Tuhuteru en Tessa Tuhuteru-Hajema de stichting 60 Jaar Molukkers in Doesburg opgericht om activiteiten te organiseren volgend op de landelijke herdenking 70 jaar Molukkers in Nederland (2021).
Schrijven
Ik wilde concreet iets doen met mijn etnische en culturele achtergrond en ben bij indisch magazine Moesson gaan werken. Ik interviewde tientallen Indo’s en Molukkers en schreef hun prachtige verhalen op. Het gaf me waardevolle verdieping in de Indisch-Moluks-Nederlandse wereld buiten die van mijn eigen familie (2002-2005).