Goddelijke Zaken

Waar zie jij iets goddelijks? Sommigen zeggen: ‘in De Ander’. Anderen zeggen: ‘in de hemel’. Ik heb natuurlijk geen antwoord op die vraag, maar ik denk er nogal vaak over na. Net als jij en vele anderen. Daarom ben ik dit blog gestart.

Mijn stukjes gaan over hoe mensen uiting geven aan een geloof, over situaties met een bedoelde of onbedoelde religieuze inslag. Want ondanks afnemend kerk- en moskeebezoek zien we in het dagelijks leven in Nederland niet minder religie, maar juist meer religieuze variatie. En die variatie kan zowel prachtig als verachtelijk zijn.

Ik put uit mijn ervaring als docent en coach, uit ontmoetingen met mensen en zeker uit het nieuws. Van God zelf* vind ik niets en dus alles. Ik weet niet eens wat God is. Wetenschappelijk aantoonbaar weet niemand dat, al geloven en hopen mensen er van alles van (deze wijsheid komt natuurlijk van Immanuel Kant en is uiteraard aanvechtbaar). Ik sluit me daarom graag aan bij Harry Kuitert, de theoloog die schreef: “Alle spreken over Boven komt van beneden, ook de uitspraak dat iets van Boven komt”.**

Schrijfwerk
Masterscriptie Islamstudies, ‘Bewegingen tussen Allah en adat’. Over hoe Molukse moslims in Nederland omgaan met salafistische invloeden binnen hun geloofsgemeenschap (2023).

AOB, vakblad Algemene Onderwijs Bond
Artikel ‘Hamid durft nergens op de hopen‘, over lesgeven aan minderjarige vluchtelingen (2021).

Profiel Actueel, vakblad mbo
Meer God in de Klas‘, waarin ik pleit voor een mbo-curriculum met meer aandacht voor zingeving en religie (2021).

Narthex, vakblad voor docenten Godsdienst en Levensbeschouwing
publicatie ‘Burgerschap tegen polarisatie‘, waarin ik laat zien hoe ik omga met polarisatie, racisme en vreemdelingenhaat in de klas (2017).

Moluks protestantisme in Nederland.
Literatuurscriptie over het Moluks protestantisme, religieuze identiteit en de verweving van pre-christelijke, magische elementen in de geloofspraktijk (2012).

Advieswerk
Ontwerpen van een lescurriculum en onderwijsadvies voor Mulai Participatie & Advies in Duiven over lesgeven aan nieuwkomers (2020).

Radicalisering op het mbo
Het Graafschap College wilde voorbereid zijn op religieus-radicale, racistische of discriminerende uitingen. Ik adviseerde over religie en cultuur binnen de werkgroep bestaande uit cvb, mt-leden en docenten (2015).

Samenlevingsvraagstukken in Arnhem
Vanuit de gemeente Arnhem was ik lid van de adviesraad Multicultureel Platform Arnhem. Gevraagd en ongevraagd advies aan het college over communicatie, arbeidsparticipatie, vrouwenemancipatie en kansengelijkheid op scholen (2008 – 2011).

Cultuurwerk 
Mini-tentoonstelling ontworpen en ingericht voor de opening van het culturele seizoen van Volksuniversiteit Doetinchem. Over Vrouw & religie; hoe een joodse, christelijke en islamitische vrouw omgaan met het patriarchaat binnen hun geloof (2015).

*Uitspraken over het ‘Zelf’ en in hoeverre dat op een God toepasbaar is, gaan mijn abstractievermogen ver te boven.
*En ook die uitspraak is volop aanvechtbaar.